86 maatschappelijke locaties uit Zwolle doen mee aan het bloemenlint

24 april 2018

86 maatschappelijke locaties uit Zwolle doen mee aan het bloemenlint

Op zaterdag 21 april en zondag 22 april legden 86 buurttuinen, zorgorganisaties, scholen en kinderdagverblijven uit Zwolle voor het vierde jaar een bloemenlint aan door de hele stad. Dit deden zij om de bijen en vlinders een handje te helpen en om Zwolle kleurrijk te versieren. Pink!, de jongerenpartij van Partij voor de Dieren, hielp de initiatieven een handje.

Ook al zijn veel mensen bang voor bijen, het zijn eigenlijk hele belangrijke dieren. Ze zorgen niet alleen voor honing, maar bestuiven ook onze landbouwgewassen. Dankzij de bijen kunnen wij bijvoorbeeld aardbeien en appels eten. Maar de bijen hebben het moeilijk omdat er steeds minder voedsel voor hen te vinden is. De oorzaak hiervan is onder andere een tekort aan wilde planten met bloemen waar bijen nectar en stuifmeel kunnen verzamelen. In de landbouw zien we monoculturen en in de steden worden tuinen betegeld. Om de bijen in Zwolle een handje te helpen, organiseerden 86 groene buurtinitiatieven en andere maatschappelijke organisaties op zaterdag 21 april en zondag 22 april de aanleg van een gezamenlijk bloemenlint door de stad. Pink!, de jongerenpartij van Partij voor de Dieren, hielp de initiatieven een handje.

Bloemenlint
Een bloemenlint is een aaneengeschakelde ketting van tuinen, perken, boomspiegels en braakliggende stukken grond met kleurrijke bloemen waar insecten zoals bijen en vlinders van houden. Hiermee is er in Zwolle extra voedsel te vinden voor bijen en alle kleurrijke bloemen geven de stad ook een vrolijke uitstraling.

Groene Loper Zwolle
Het aanleggen van het bloemenlint is één van de activiteiten die groene initiatieven gezamenlijk organiseren onder de paraplu van de Groene Loper Zwolle. De Groene Loper Zwolle is een samenwerkingsverband tussen tientallen groene bewonersinitiatieven en heeft als missie bewoners en bedrijven te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit, ofwel hun eigen leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Zwolle. Natuur en Milieu Overijssel zit in het coördinatieteam van Groene Loper Zwolle.

Het bloemenlint en Groene Loper Zwolle worden mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel.