4-UURS SOEPMARATHON MET TOMATEN VAN FRIESE TELERS

26 augustus 2014

4-UURS SOEPMARATHON MET TOMATEN VAN FRIESE TELERS

Nieuwe locatie, grotere keuken voor 24-UURS SOEPMARATHON

De Grutte Fryske Sop-a-thon,  de 24-uurs soepmarathon die vrijdag van start gaat, wordt verplaatst naar de Middelbare Hotelschool Friesland/Friesland College in Leeuwarden. Door de enorme hoeveelheid soep die gemaakt met worden en door de grote belangstelling van vrijwilligers en pers, is er nog meer ruimte en capaciteit aan pannen, fornuizen etc nodig is dan het toch al royale kooklokaal van het Nordwin College. Daarom is in overleg met Nordwin College onderdak gezocht bij hun samenwerkingspartner Friesland College. De Middelbare Hotelschool, onderdeel van het Friesland College, stelt nu haar keuken met horeca-capaciteit beschikbaar.

Nordwin College blijft de Grutte Fryske Sop-a-thon ondersteunen, bijvoorbeeld door het leveren van overige ingrediënten voor de tomatensoep, zoals uiten en wortelen.

Tijdens de soepmarathon gaan de vrijwilligers in  24 uur tijd 2400 potten tomatensoep koken met tomaten die beschikbaar zijn gesteld door Friese tomatentelers. Het idee voor de soepmarathon is ontstaan naar aanleiding van de recente boycot van Nederlandse groenten door Rusland. Hoewel er momenteel geen sprake is van overschotten, stellen de deelnemende telers graag tomaten beschikbaar voor deze ludieke actie, om aandacht te vragen voor het structurele vraagstuk van voedselkilometers en voedselverspilling.

Inmiddels zijn er al bijna genoeg vrijwilligers om soep te koken tijdens de Grutte Fryske Sop-a-thon en wordt het initiatief omarmd door een groeiend aantal partijen. Actuele informatie hierover is steeds te vinden op www.sopathon.nl