175 kinderen uit Ommen presenteren plannen voor natuurgebied de Ommermars

30 november 2015

175 kinderen uit Ommen presenteren plannen voor natuurgebied de Ommermars

SAMSUNG CSC

Op vrijdagochtend 27 november presenteerden 175 leerlingen van basisscholen uit Ommen hun plannen voor een nieuwe inrichting van het natuurgebied de Ommermars. Dit slotevenement was onderdeel van het educatieve project Adviseurs van Ommermars, dat Natuur en Milieu de Vechtstreek en Natuur en Milieu Overijssel organiseerden. Basisschool Het Koloriet ging er met de hoofdprijs vandoor. Alle uitkomsten van de kinderen zullen inwoners uit Ommen als inspiratie gebruiken tijdens de creatieve bewonersbijeenkomst  begin 2016, waarbij zij gezamenlijk nadenken over de toekomst van de Ommermars.

De theaterzaal van de Carrousel in Ommen barstte afgelopen vrijdag 27 november bijna uit zijn voegen. 175 leerlingen van vier  basisscholen uit Ommen waren daar bij elkaar voor de slotmanifestatie van het scholenproject Adviseurs van Ommermars. In haar zoektocht naar een nieuwe invulling voor de inrichting van het natuurgebied, vroeg Natuur en Milieu de Vechtstreek samen met Natuur en Milieu Overijssel advies aan de kinderen van groep 6, 7 en 8. Kinderen zitten immers vaak vol goede ideeën en zijn een belangrijke doelgroep in de toekomstplannen van de Ommermars. Tijdens het slotevenement presenteerden zes klassen hun plannen. Het Koloriet kwam als de winnaar uit de bus.

Adviseurs van Ommermars
Ongeveer twee maanden geleden kwam Hein Kuijper, voorzitter van Natuur en Milieu de Vechtstreek, officieel de opdrachtbrief overhandigen aan de deelnemende klassen. Vervolgens gingen de leerlingen op expeditie in de Ommermars, waar zij aan de hand van belevingsopdrachten het gebied leerden kennen. Daarna gingen zij aan de slag met landkaarten, maquettes en tekenvellen. Tijdens het slotspektakel presenteerden de kinderadviesbureaus hun plannen aan een deskundige jury, met daarin Pieter Jelle Damsté (projectleider bij waterschap Vechtstromen), Frans van der Mooren (fractievoorzitter ChristenUnie), Alice Makkinga (raadslid CDA) en Gerrit de Jonge (fractievoorzitter VOV).

Adviezen van de kinderen
De kinderen zaten vol ideeën voor een nieuwe inrichting voor het natuurgebied. Alle groepen kozen unaniem voor een uitkijktoren. Ook waren ze allemaal enthousiast voor een meertje of een speelvijver en wilden alle groepen dat er een strandje komt. Toch waren er ook verschillen tussen de plannen, waardoor elke klas een uniek ontwerp had gemaakt. De jury had het moeilijk om een winnaar te kiezen. Toen Pieter Jelle Damsté van Waterschap Vechtstromen de winnende groep bekend wilde maken, ontplofte de Carrousel haast. Bij gebrek aan tromgeroffel stampten de kinderen zo hard op de vloer, dat het leek alsof er een aardbeving plaatsvond. Uiteindelijk ging de beker met luid gejoel naar Het Koloriet. De jury vond het heel goed dat in hun plan ruimte was voor meerdere doelgroepen, waardoor jong en oud kan genieten van de mooie natuur. Het voorgestelde trekpontje over de Vecht viel ook in goede aarde, evenals een mierenboerderij, zodat de gele weidemier zich weer thuis voelt in het gebied. Het Koloriet had alle plannen prachtig uitgewerkt in vier gedetailleerde maquettes.

Invulling door bewoners
Jurylid Frans Van der Mooren (CU) zei geraakt te zijn door het enthousiasme van alle leerlingen en was blij dat op deze manier bewonersparticipatie handen en voeten gegeven is. Begin 2016 krijgen inwoners uit Ommen de mogelijkheid om mee te denken aan de invulling van de Ommermars. Alle plannen van de kinderen zullen dan beschikbaar zijn ter inspiratie voor de volwassenen. “Maar,” zegt Van der Mooren, “het is wel duidelijk dat er een strandje, een uitkijktoren en struingebied moeten komen.” Het partcipatieproject  met bewoners is afgestemd met het provinciale projectteam Ruimte voor de Vecht, Waterschap Vechtstromen en de gemeente Ommen, welke ook bij de herinrichting betrokken zijn.

Foto’s: Natuurlijk Ommen & Dook van Gils

OmmermarsOmmermars-13Ommermars-4SAMSUNG CSCOmmermars-15