Blog | Provinciale Statenverkiezingen saai? Jouw stem telt juist!

27 februari 2023

Blog | Provinciale Statenverkiezingen saai? Jouw stem telt juist!

Stem voor natuur, onze ruimte en een gezonde leefomgeving

Door: Annie van de Pas

Provincies, we hebben er jaren lacherig over gedaan. Zelfs geroepen dat de bestuurslaag wel kon worden afgeschaft. Nu is de provincie terug van nooit weggeweest. Want de provincie staat formeel aan de lat voor bijvoorbeeld de natuur en de ruimtelijke ordening. De strijd om de ruimte en het herstellen van onze natuur zijn enorm belangrijke thema’s voor de komende jaren. Het maakt uit of er een provinciebestuur komt dat de handschoen oppakt op het gebied van klimaat, natuur en de ruimte – of dat we doorgaan met business as usual.

Verantwoordelijkheid

De provincies hebben de verantwoordelijkheid om mede te versnellen in het tegengaan klimaatverandering, in het versterken van de biodiversiteit en te zorgen voor een gezonde en schone leefomgeving. Misschien lijken de Provinciale Statenverkiezingen een ver van je bed show. Ze zijn het allerminst. Het gaat over onze toekomst en die van onze kinderen.

Actieve provincies

Een actieve provincie heeft bijvoorbeeld inpassingsbevoegdheid om in te grijpen als een regio of gemeenten hun klimaatambities niet waarmaakt en er zo voor te zorgen dat de doelen toch gerealiseerd worden. Een provincie die natuurherstel serieus neemt, speelt een belangrijk rol in het ondersteunen van boeren die de transitie willen maken naar natuurvriendelijk boeren. Zorgt voor goede afgewogen keuzes in de strijd om de ruimte die ons de komende jaren steeds meer in zijn greep zal krijgen. En negatief gezegd: een hele reeks milieuschandalen, van Tata Steel in Noord-Holland tot Pfas in de Westerschelde in Zeeland, ze etteren mede voort vanwege een inactieve provincie. Het maakt daarom uit op wie je stemt.

Ik ga je niet vertellen op welke partij dat moet zijn, wel doe ik uit de grond van mijn hart een oproep: stem voor de natuur, stem voor het klimaat en stem voor een gezonde leefomgeving. #ikstemnatuurlijk

PS kom je ook bij een van onze debatten in de provincies? Of bij het landelijke debat 13 maart? Dan zie ik je daar!

Kom op 13 maart naar het Grote Natuur- en Klimaat Verkiezingsdebat in Utrecht!