Energietuin gepland in Gelderland

29 november 2021

Nieuwe Energietuin gepland in Gelderland

Op de voormalige stortplaats De Langenberg in het Gelderse Zelhem wordt mogelijk de vierde Energietuin van Nederland aangelegd. Natuur en Milieu Gelderland maakt hier samen met gemeente Bronckhorst en diverse lokale partijen plannen voor. Gelderland zou hiermee na Drenthe, Overijssel en Utrecht de vierde provincie zijn waar dit concept van de Natuur en Milieufederaties gerealiseerd gaat worden.

Ezelstal en Zorgboerderij de Edelingen die gehuisvest is op het terrein, wordt een van de partners van Energietuin De Langenberg.

Multifunctionele plek

Al enkele jaren leeft de wens om op De Langenberg een zonnepark te maken. Betrokkenen zijn enthousiast over de uitgangspunten van een Energietuin: een multifunctionele plek waar de opwek van duurzame energie hand in hand gaat met natuur en recreatie. Natuur en Milieu Gelderland begeleidt het project en onderzoekt met de huidige gebruikers van de voormalige stortplaats of het concept van Energietuinen toepasbaar is voor de Langenberg. Solarpark de Kwekerij uit dezelfde gemeente wordt daarbij gebruikt als inspiratiebron.

Samenwerking

Energietuin De Langenberg is een samenwerking tussen energiecoöperatie BioZon, Agem, ZAMC, de Ezelstal, Wildbeheereenheid Zelhem-Doetinchem en gemeente Bronckhorst. ZAMC, de Ezelstal en Energiecoöperatie BioZon zijn nu al gevestigd op het terrein van de voormalige stortplaats. Er is samen verkend wat de mogelijkheden en kansen zijn. De partijen willen gemeenschappelijk de Energietuin ontwerpen, ontwikkelen, realiseren en beheren.

Beweging

Met Energietuinen willen de Natuur en Milieufederaties laten zien dat energieopwekking van waarde kan zijn voor landschap en omgeving. De drie pilot projecten in Assen, Wijhe en Montfoort zijn het begin van een beweging. Het is de bedoeling dat er over een aantal jaar in heel Nederland plekken gaan ontstaan waar duurzame energieopwekking samengaat met natuur en  landschapswaarden, recreatie en educatie. Met hulp van de Postcode Loterij kunnen we deze ontwikkeling in Nederland aanjagen. Lees meer hierover op www.energietuinen.nl.

Tags: