Mijlpaal: Energietuin Assen-Zuid wekt stroom op

25 juni 2024

Mijlpaal: Energietuin Assen-Zuid wekt stroom op

Energietuin Assen-Zuid wekt stroom op
Jan Hammer (energiecoöperatie AsserEnergie.) en Jeroen Ohm (Windunie) bij het trafohuisje waar de Energietuin aangesloten is op het net.

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de bouw van de Energietuin Assen-Zuid. Ook de natuur in het gebied stond niet stil. Hazen springen in het rond en er wordt al volop gebruik gemaakt van de wildpassages in de hekken. Sinds afgelopen week is er een nieuwe mijlpaal bij: de Drentse Energietuin  is aangesloten op het elektriciteitsnet.

De komende weken wordt er per perceel stapsgewijs gestart met het opwekken van elektriciteit. De Energietuin Assen-Zuid kan stroom leveren voor 6.000 huishoudens. Dat is de helft van alle huishoudens in Assen. De stroom wordt geleverd door Energie VanOns. Belangstellenden die hierin willen investeren, kunnen zich nu al aanmelden bij energiecoöperatie AsserEnergie.

Publieksopening

In september gaat de Energietuin open voor publiek. Bezoekers kunnen een rondwandeling maken en informatie krijgen. Niet alleen via borden met informatie, maar ook via een smartphoneroute voor jong en oud. Met opdrachten leren ze over de dieren en planten in het gebied. Jannetje Kolijn van de Natuur en Milieufederatie Drenthe: “Naast het stimuleren van de biodiversiteit in het gebied willen we een fijne plek creëren, waar je als bezoeker iets kunt leren en kunt recreëren. Dit maakt het echt een Energietuin.”

Inheemse beplanting

Remi van Beekum, bedenker van het beplantingsplan van de Energietuin Assen-Zuid, vertelt hoe de natuur de ruimte krijgt: “Daar helpen we een handje bij, onder meer met de aanleg van inheemse bomen en struiken en het verschralen van de bodem door 1 of 2 keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren. Daardoor krijgen gras- en kruidensoorten meer kans en daarmee ook insecten, vogels, zoog- en roofdieren.”

Foto: Remi van Beekum bij de met bramenstruiken begroeide berg in de Energietuin Assen-Zuid
Foto: Remi van Beekum bij de met bramenstruiken begroeide berg

Hoe snel dat gaat, is te zien aan de berg grond die bij de beoogde entree van de Energietuin ligt. Die is volledig begroeid met onder meer bramenstruiken. Projectleider Jeroen Ohm van Windunie: “Nu mogen we nog niks met die grond doen, omdat er grasmussen in broeden. Straks wordt dit een uitkijkpunt, waar bijvoorbeeld schoolklassen even op de trap kunnen zitten en iets kunnen eten of drinken.”

Volg de ontwikkelingen op Energietuinen.nl

Tags:

Meer weten? Neem contact op

Profiel Martijn van der Glas

Martijn van der Glas

Programmacoördinator Energietuinen Nederland