Meld jouw activiteit aan en vier de Nacht van de Nacht op 29 oktober

7 juni 2022

Meld jouw activiteit aan en vier de Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht vindt dit jaar plaats op zaterdag 29 oktober: de nacht waarop de wintertijd ingaat en het een extra uur donker is! Een uitstekend moment om stil te staan bij het belang van donkere nachten. Door het organiseren van honderden activiteiten in het hele land wordt in de langste nacht aandacht gevraagd voor duisternis.

Voor de achttiende keer organiseren de Natuur en Milieufederaties de Nacht van de Nacht. Een campagne met als doel lichtvervuiling tegen te gaan en Nederland donkerder te maken. Nederland is een van de meest verlichte landen in de wereld. Dit zorgt niet alleen voor energieverspilling maar verstoort vooral het natuurlijke ritme van mensen, dieren en zelfs planten.

Doe mee

De afgelopen jaren werden honderden evenementen door het hele land georganiseerd, van (nacht)fotografie, nachtelijke wandelingen, dineren bij kaarslicht bij een restaurant bij jou in de buurt, tot vaartochten, het beklimmen van kerktorens en andere nachtelijke activiteiten. Doe jij dit jaar ook mee en organiseer je zelf een evenement? Meld jouw activiteit dan gratis aan op onze website.

Ik wil een activiteit aanmelden

Heb je vragen over het organiseren van een Nacht van de Nacht-evenement bij jou in de buurt, neem dan contact op met de Nacht van de Nacht-coördinator in jouw provincie.

Ik wil een coördinator zoeken

Wil jij ook een activiteit organiseren tijdens de Nacht van de Nacht, maar weet je niet zo goed wat? Laat je inspireren! In onze inspiratiegids vind je verschillende ‘duistere’ voorbeelden.

Bekijk hier de inspiratiegids

Tags:

Waarom moet de nacht donker blijven?

  • Overmatig licht verstoort het ritme van mensen, dieren en planten
  • Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een ecosysteem ontwrichten
  • Plotselinge lichtbronnen geven een schrikreactie voor dieren en zorgen voor verdwijning van oriëntatie
  • Onnodige verlichting kost onnodig veel energie
  • Meer licht betekent niet gelijk meer veiligheid: ook bij een laag lichtniveau voelt men zich veilig