28 oktober 2023: Nacht van de Nacht

26 oktober 2023

28 oktober 2023: Nacht van de Nacht

Op veel plekken in het land kun je tijdens de Nacht van de Nacht sterren kijken. Foto: Jan Koeman

In de nacht van zaterdag 28 oktober organiseren we voor de 19e keer de Nacht van de Nacht. Dat doen we traditiegetrouw op de avond waarop we de klok verzetten met heel veel mooie activiteiten. Met de campagne vragen we aandacht voor het belang van het donker. Licht uit sterren aan!

Activiteiten

Duizenden vrijwilligers en professionals zijn in touw om deze Nacht onvergetelijk te maken. Er worden diners bij kaarslicht, boottochten en wandelingen georganiseerd. Er zijn concerten op bijzondere locaties, speurtochten met de boswachter in het bos en je kunt zelfs een bosbad nemen! Molens draaien en bij een aantal vuurtorens langs de kust kun je genieten van het uitzicht over de zee en het achterland. Soms is er na afloop zelfs nog iets lekkers zoals warme chocolademelk.

Bekijk het volledige programma

Licht uit

Tientallen bedrijven, particulieren en gemeenten doven deze avond hun lichten. Op veel plaatsen gaat zelfs  de reclameverlichting uit. Dat helpt om de Nacht van de Nacht tot een bijzondere ervaring te maken én de natuur is er ook heel blij mee!

Biodiversiteit

Mensen, dieren en planten hebben namelijk last van teveel kunstlicht in de nacht. Het verstoort ons slaapritme, maar ook de broedperiode van vogels en de overlevingskansen van insecten. Zelfs van planten weten we dat hun natuurlijke groeiproces wordt verstoord. Minder kunstlicht is dus een makkelijk manier om de biodiversiteit te versterken. En het bespaart ook flink veel energie. Daarom: licht waar het nodig is en donker waar het kan.

Tags: