Waarom Plan Boom?

Waarom Plan Boom?

Wat zijn we blij dat we een bijdrage hebben gekregen van de postcodeloterij om met mensen door het hele land tien miljoen bomen te planten. Met dit plan kunnen we in onze eigen omgeving een concrete bijdrage leveren aan het klimaatprobleem. Omdat dit plan voor en door burgers maar vooral ook van burgers is. Een boom verbindt en een boom planten kunnen we allemaal. 

Bomen en klimaatverandering

Juist bomen maken de soms ingewikkelde begrippen die worden gebruikt bij klimaatverandering voor iedereen begrijpelijk. Het is concreet, eenvoudig en duidelijk hoe een boom bijvoorbeeld hitte bestrijdt. Je hoeft er maar onder te gaan zitten op een warme dag om dat zelf te kunnen voelen. Dat bomen een bijdrage leveren aan het tegengaan van de stijging van de gemiddelde temperatuur doordat ze CO2 en fijnstof uit de lucht halen maakt het planten van bomen relevant. Het is een urgentie die steeds breder wordt gevoeld en die de uitvoering van dit plan extra wind in de zeilen zal geven 

waarom Plan Boom? klimaatadaptatie en hittebestrijding

De kracht van bomen

Bomen zijn een medicijn voor zoveel meer dingen. Zoals gezondheid, een schone leefomgeving en een gevoel van welbevinden. Intuïtief snappen we dit allemaal als mens en als onderdeel van de natuur om ons heen. En dat is misschien ook wel de reden dat mensen van heel divers pluimage zoveel van bomen houden en dat door het hele land burgers zich zorgen maken over bomen. Over ontbossing, over bomen langs snelwegen die het zicht op de weg zouden ontnemen, over bomen in natuurgebieden, over bomen in stad en over bomen in de eigen buurt.

Misschien wel daarom legden stadsbesturen eeuwen geleden al bomen aan in Nederlandse steden – omdat men toen al het belang van bomen voor mensen inzag, ook zonder onderliggende data en statistieken. En misschien is het wel daarom dat zelfs klimaatsceptici zich net zo vaak en net zo hard zorgen maken of actie voeren als er in hun eigen gebied bomen op cruciale plekken dreigen te verdwijnen.  

Van, voor en door bewoners

Het mooie van Plan Boom is dat we dit allemaal aangrijpen om met vele vrijwilligers en enthousiaste bewoners bomen te planten. En via de menselijke maat te werken aan het klimaat en de eigen leefomgeving op een heel verbindend onderwerp. Plan Boom is van, voor en door bewoners in ons land. Met elkaar gaan we het planten van 10 miljoen bomen waarmaken.

Annie van de Pas, netwerkdirecteur Natuur en Milieufederaties

 

Wil jij ook meehelpen?

Op de website die in het voorjaar van 2020 online komt, zal meer informatie te vinden zijn. 

Wil je organisatie met ons samenwerken? Graag horen we je ideeën over hoe je aan ons project bij wilt dragen zodat we samen tenminste 10 miljoen bomen extra in Nederland kunnen planten. Neem hiervoor contact op via info@natuurenmilieufederaties.nlPS. De begroting is geoormerkt en rond. We hebben dus ruimte om je initiatief met kennis en kunde te steunen, maar kunnen geen financiële hulp bieden.  

Lees meer over Plan Boom op onze projectpagina.