Voetafdruk

Voetafdruk

Met de Voetafdrukscan willen we mensen inzicht geven in het effect van hun levensstijl en tips geven om hun voetafdruk te verkleinen.

Iedereen gebruikt een stukje van de aarde om te leven. Dit stukje is nodig om bijvoorbeeld je voedsel te verbouwen, je huis te verwarmen, je afval te laten verwerken, je kleding te produceren of naar je werk te reizen. We noemen dit stuk aarde je Voetafdruk.

Leven op te grote voet

Per inwoner op aarde hebben we 1,8 hectare grond beschikbaar. Dit is gelijk aan ongeveer 3,5 voetbalvelden. We gebruiken er in Nederland gemiddeld wel 12, ofwel zo’n 6 hectare per persoon.

Voetafdruk meten

Wil je weten hoeveel hectare jij gebruikt? De Natuur en Milieufederaties hebben een Voetafdrukscan ontwikkeld, waarmee je kunt zien hoeveel aarde jij nodig hebt. Na het invullen, wat maar 15 minuten duurt, zie je jouw persoonlijke Voetafdruk.

Meedoen als bedrijf

Deze tool is ook beschikbaar voor bedrijven en organisaties die hun werknemers inzicht willen geven in het effect van hun levensstijl. Iedereen die de scan invult, krijgt bovendien handige tips om de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Geïnteresseerd? Mail ons of neem contact op met de Natuur en Milieufederatie in jouw provincie.

Benieuwd hoe groot jouw voetafdruk is? Doe de test!