Kringlogo-prijs

Kringlogo-prijs

Jaarlijks wordt in verschillende provincies de Kringlogo-prijs uitgereikt aan het meest circulaire burgerinitiatief van de provincie. In Nederland zijn er namelijk veel projecten en initiatieven om hergebruik, delen, ruilen en het repareren van spullen te stimuleren.

Maatschappelijke meerwaarde

De Kringlogo-prijs is een aanmoedigingsprijs voor de mensen die zich hiervoor inzetten. Ieder jaar kunnen bijzondere initiatieven worden genomineerd, die vervolgens een jaar lang de titel ‘Beste circulaire burgerinitiatief’ kunnen dragen in hun provincie.

Circulaire projecten die door burgers of bewoners worden opgezet zijn op andere waarden gericht dan geld of kosten. Het gaat bij dit soort initiatieven vooral om het creëren van maatschappelijke meerwaarde en het verminderen van grondstoffengebruik.

Denk bijvoorbeeld aan initiatieven om voedsel in een lokale, gesloten kringloop te krijgen, aan de totstandkoming van een gezamenlijk wormenhotel of aan initiatieven die actief zijn om afval te voorkomen of te recyclen. Maar ook projecten die bepaalde producten of diensten met elkaar delen zoals een deelauto en deelgereedschap kunnen zich (laten) nomineren.  

In de spotlights

Deze initiatieven zijn inspirerend en dienen als voorbeeld voor andere burgers en bewoners die zelf ook aan de slag willen gaan. Daarom zetten wij in een aantal provincies het leukste, mooiste of innovatiefste burgerinitiatief extra in de spotlights tijdens de Week van de Circulaire Economie.

In maart 2024 wordt de Kringlogo-prijs uitgereikt in DrentheFlevolandFrieslandLimburgNoord-BrabantOverijsselUtrecht en Zeeland.

Wanneer je je kunt aanmelden voor de volgende editie van de Kringlogo-prijs, delen we op deze pagina de aanmeldlinks van de deelnemende federaties.

Nieuws over dit project

Ben jij zelf bezig met een circulair initiatief of wil je meer leren over circulariteit? Servicepunt Circulair helpt je graag verder!