Deltaplan voor biodiversiteit

Deltaplan voor biodiversiteit

De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving. Natuurorganisaties, boeren, wetenschappers, banken en bedrijven zijn zich bewust van dit probleem en hebben de handen ineen geslagen.

Een brede maatschappelijke beweging, waaronder de Natuur en Milieufederaties, werkt onder het mom van ‘Samen voor biodiversiteit’ aan het herstel van onze biodiversiteit. Met maar één doel: een rijker Nederland.

Gevarieerde natuur, gezonde landbouw

Met het Deltaplan Biodiversiteitsherstel gaan we voor een Nederland waar rijke biodiversiteit de natuur gevarieerder en de landbouw gezonder maakt. We werken aan een Nederland waar mensen genieten van een prachtig en divers landschap. En waar super­markten en boerenwinkels in binnen- en buitenland consumenten bedienen met een breed aanbod pro­ducten dat zijn oorsprong heeft in dat landschap.

Aan de slag in de provincies

Het Deltaplan voor biodiversiteit gaat de natuur in Nederland verbeteren. De Natuur en Milieufederaties werken daar graag aan mee. Vooral ook omdat we in alle provincies in de praktijk al flink hieraan bijdragen. Met Natuurinclusieve Landbouw, het redden van landschapselementen en het aanleggen van voedselbossen bijvoorbeeld.

“De biodiversiteit – te zien aan het aantal vlinders, insecten, weidevogels, akkervogels – is de afgelopen decennia dramatisch gedaald. Dat raakt ons allemaal. Zonder biodiversiteit geen goed voedsel, geen rijke natuur en geen landschap om van te genieten.”

Sijas Akkerman, portefeuillehouder landbouw en natuur van de 12 Natuur- en Milieufederaties, is een van de kwartiermakers van het Deltaplan.