Voicewinnares Iris Kroes lanceert Friese Voetafdruktest

5 maart 2014

Voicewinnares Iris Kroes lanceert Friese Voetafdruktest

Iris Kroes, ambassadeur van de Friese Voetafdruk, heeft op woensdag 5 maart de Friese Voetafdruktest op het Nordwin College te Leeuwarden gelanceerd. “Ik vind het belangrijk om te weten welke impact mijn leefstijl heeft op onze mooie aarde”, aldus de winnares van de Voice of Holland 2012. Iris heeft net een succesvolle theatertour afgerond en haar nieuwe EP is vanaf 7 maart verkrijgbaar. Ruim 100 studenten van het Nordwin College hebben bij de lancering van de Friese Voetafdruk net als Iris Kroes hun ‘voetafdruk’ bepaald. De test is uniek in Nederland.

Mensen hebben steeds meer ruimte nodig om te leven. Ruimte om te wonen, om voedsel te verbouwen, zich te vervoeren, vakantie te vieren en afval te verwerken. De mens concurreert met de natuur om de beschikbare ruimte. De Friese Voetafdruktest is een manier om te laten zien hoe groot jouw ruimte is. De ‘voetafdruk’ van de gemiddelde Nederlander is 6,34 hectare, vergelijkbaar met de oppervlakte van ongeveer tien voetbalvelden. De voetafdruk van Iris Kroes is slechts 6,17 hectare. Deze lagere score is ondermeer te danken aan de keuze van Iris voor streekproducten: “Ik kies voor streekproducten uit ús moaie Fryslân! Deze worden in de regio gepresenteerd én verkocht en hoeven dus geen grote afstanden af te leggen. Dat bespaart energie, Hierdoor verklein ik mijn voetafdruk.” Ook Monique Kampen, Gerbrich Raap en Muriël Stenstra van het Nordwin College bleken enkele van de Nordwinstudenten met een lagere voetafdruk dan gemiddeld. Ook zij eten net als Iris Friese streekproducten.

logo Nordwin collegeDirecteur Aad v.d. Burg van het Nordwin College wees erop dat we met steeds meer mensen de aarde moeten delen. We moeten er dus met elkaar voor zorgen dat het hier goed toeven blijft. “Wij lenen deze aarde van onze kinderen.” Duurzaamheid is daarom een steeds belangrijker onderwerp op het Nordwin College. Projectleider Simon Bijlsma van de Friese Milieu Federatie voegde eraan toe: “Als iedere wereldburger de gemiddelde voetafdruk van de Nederlander zou hebben dan hebben we 3½ aardbol nodig.”

Inwoners van Fryslân van 16 jaar en ouder die in de  periode van 5 tot en met 25 maart de Friese Voetafdruktest online invullen op www.ikhouvanfryslan.nl  maken kans op het winnen van een Fairphone, Samsung tablet, Nikon fotocamera of een duurzame vakantie op Terschelling. Bovendien worden er onder de deelnemers tien zonnecelladers verloot. Naast de score biedt de Friese Voetafdruktest tips om de eigen  ‘voetafdruk’ te verkleinen. Ook na deze drieweekse introductieperiode kan iedereen op elk gewenst moment en zo vaak als hij wil terecht op  www.ikhouvanfryslan.nl voor het bepalen van de eigen Friese Voetafdruk.

Wat is een ‘Voetafdruk’?

Het begrip ‘voetafdruk’ bestaat al ruim 20 jaar en werd geïntroduceerd aan de Canadese Universiteit van British Colombia door Mathis Wackernagel. De ecologische voetafdruk is een soort meetinstrument waarmee het ruimtebeslag van een mens op de aarde bepaald kan worden aan de hand van iemands leefstijl. De ruimte die iemands leefstijl inneemt wordt uitgedrukt in hectares. Hoe groot deze voetafdruk is hangt met name af van het consumptiegedrag. De berekening neemt onder andere de oppervlakte mee welke nodig is voor het gebruik van energie en grondstoffen en de productie van voedsel. In Nederland is de ecologische voetafdruk in 1995 geïntroduceerd door Jan Juffermans van  De Kleine Aarde.

Ook Omrop Fryslân was aanwezig bij de aftrap van de Friese Voetafdruktest.