Voedselcoöperaties: Wil jij ook vers en eerlijk eten van boeren uit je eigen regio?

29 maart 2018

Voedselcoöperaties: Wil jij ook vers en eerlijk eten van boeren uit je eigen regio?

Wil jij samen met andere bewoners uit jouw omgeving een voedselcoöperatie opzetten om gezamenlijk vers en eerlijk eten rechtstreeks van de boer uit de omgeving te halen? Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het opstarten van een voedselcoöperatie? Geef je dan op via onderstaand aanmeldformulier.

Vers, echt en eerlijk eten! Van een boer uit de buurt! Wie wil dat nou niet? Groente, fruit, aardappels, zuivel, vlees, maar ook eieren, brood of bier. In jouw regio produceren boeren allerlei producten die je rechtstreeks bij hen kunt halen! Alleen: in je eentje is dat misschien wat gedoe. Het biedt veel voordelen om dat samen te regelen, bijvoorbeeld door een voedselcoöperatie te starten.

Voedselcoöperatie
Een voedselcoöperatie is niet meer dan een mondelinge afspraak met een groepje mensen (buurtbewoners, vrienden, collega’s of familie) om samen rechtstreeks eten in te kopen bij boeren uit de buurt. Bestellingen, logistiek en distributie houd je in eigen hand en regel je onderling. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Heerlijk vers eten, voor de laagst mogelijke prijs en toch een eerlijk inkomen voor de boer.

Voedselcoöperaties in Overijssel
Maar hoe doe je dat? Een voedselcoöperatie starten? Welke afspraken moet je maken? En wat is er eigenlijk in de buurt te koop? Stichting de Ulebelt en Natuur en Milieu Overijssel willen jullie hierbij helpen. Inmiddels zijn er groepen actief in Broekland, Deventer, Olst, Wijhe, Heeten, Zwolle, Lettele en Schalkhaar. Zij krijgen wekelijks hun verse boodschappen aan huis: groente fruit, aardappels, zuivel, eieren, vlees, maar ook vis, honing, asperges, appelsap en bloemen. Wil jij dit ook? Meld je aan via onderstaand aanmeldformulier. De Ulebelt neemt contact met je op. Zij kunnen je meer informatie geven en een bijeenkomst bij jou in de buurt organiseren.