Vier finalisten Duurzaamheidsprijs 2014 bekend

14 oktober 2014

Vier finalisten Duurzaamheidsprijs 2014 bekend

De finalisten van de Duurzaamheidsprijs 2014 zijn bekend. Van de maar liefst 31 inzendingen dit jaar strijden nog vier projecten in de provincie Utrecht mee om de prijs. In willekeurige volgorde zijn dat: de Energieambassadeurs van Energie-U en de gemeente Utrecht; het project ‘Wel de lusten niet de lasten’ van Seinen Projectontwikkeling; het One Stop Shop Atelier van de Hogeschool Utrecht; en het project ‘Samen oud en nieuw’ van VVE ’t Kofschip in Veenendaal. De projecten maken met hun deelname kans op een geldbedrag van € 10.000,- voor de opschaling en/of verdere uitvoering van hun project.

Energiebesparing staat hoog op de agenda in de provincie Utrecht om onze regio in 2040 klimaatneutraal te hebben. Daarom reikt het Netwerk Utrecht2040 dit jaar de Duurzaamheidsprijs uit aan het beste project of initiatief dat bijdraagt aan het verlagen van het energieverbruik in bestaande woningen in de provincie Utrecht.

De vier finalisten

Een ervaren jury heeft uit de 31 inzendingen vier finalisten gekozen die nog meestrijden om de prijs. Dit zijn (in willekeurige volgorde):

Energieambassadeurs Utrecht: een groep inwoners in Utrecht die vrijwillig aan de slag gaan met energiebesparing en het zelf opwekken van duurzame energie en dit delen met de buren, de wijk en andere Utrechters.

Wel de lusten niet de lasten: een project van een groot aantal marktpartijen om nieuwe concepten te ontwikkelen en uit te voeren voor het verduurzamen van woningen met een energiereductie van ten minste 80%.

One Stop Shop Atelier: In dit atelier werken studenten van de Hogeschool Utrecht samen met het bedrijfsleven aan het ontwikkelen en testen van nieuwe concepten om bestaande woningen ‘Nul op de meter’ (zonder energierekening) te renoveren.

VVE Duurzaam Renoveren, Samen Oud en Nieuw: Met dit project heeft VVE ’t Kofschip in Veenendaal een enorme energiebesparing weten te realiseren door het samen nemen van energiebesparende maatregelen met als resultaat lagere woonlasten en toegevoegde waarde voor de woning.

Ervaren jury

De jury bestaat dit jaar uit Ralph de Vries (gedeputeerde Provincie Utrecht), Anka Konings (Rabobank Utrecht), Robbert Willé (Woonbond), Anke van Hal (Universiteit Nyenrode), Viktor Wijnen (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Hans de Wind (eigenaar van Hans de Wind Consult).

De genomineerden zullen zich de komende tijd presenteren voor de jury. In november wordt tijdens de najaarsbijeenkomst van Netwerk Utrecht2040 de winnaar bekend gemaakt.

Lees het originele bericht hier.