Tweede Kamer kiest eindelijk voor grondgebonden boer

7 december 2016

Tweede Kamer kiest eindelijk voor grondgebonden boer

Goed Boeren koeDe Tweede Kamer heeft met grote meerderheid een wetswijziging aangenomen waardoor grondgebonden en biologische boeren niet de dupe worden van de mestproblemen in de melkveehouderij. De grondgebonden boer, die genoeg grond heeft om de mest op uit te rijden, zijn koeien buiten te laten grazen en rekening houdt met natuur en weidevogels, kon rekenen op de steun van bijna de gehele Kamer.

“Een belangrijke overwinning voor de grondgebonden en biologische boeren”, zegt Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu, namens de natuur- en milieuorganisaties. “Dit is een uitstekende stap op weg naar een milieuvriendelijke, toekomstgerichte melkveehouderij.”

Grondgebonden boeren ontzien in sectorplan
“De Tweede Kamer heeft een heldere boodschap afgegeven”, aldus Nol Verdaasdonk, directeur van de Brabantse Milieufederatie. “Grondgebonden boeren verdienen toekomstperspectief en hun plek in de melkveehouderij. Wij zijn blij met de toezegging van LTO Nederland en NZO dat ze dit signaal zullen overnemen in het sectorplan vanaf 2017. Een belangrijk punt voor ons, we zullen dit dan ook nauwlettend volgen.”