Struinexpeditie langs de IJssel voor basisscholen gemeente Kampen en Zwolle

8 september 2016

Struinexpeditie langs de IJssel voor basisscholen gemeente Kampen en Zwolle

Geïnteresseerde basisscholen uit gemeente Kampen en Zwolle kunnen kosteloos deelnemen aan één van de leukste natuuruitjes uit de omgeving: Expeditie Uiterwaard. Tijdens Expeditie Uiterwaard voeren leerlingen uit groep 7 en 8 educatieve opdrachten uit in de uiterwaarden langs de IJssel. Een ochtend avontuurlijk struinen, beleven en leren over Ruimte voor de Rivier IJsseldelta! Ervaren expeditiegidsen begeleiden de struintocht.

Na een voorbereidende les in de eigen klas, is het voor de leerlingen tijd om de laarzen aan te trekken. Tijdens de struinexpeditie gaan de kinderen aan de slag met hele leuke veldwerkopdrachten. Een groepje onderzoekt de bodem met een grondboor en verderop maakt een ander groepje de rivier in het klein na. Er valt in de uiterwaarden van de IJssel enorm veel te ontdekken voor goede, nieuwsgierige speurneuzen. En dat is precies de bedoeling van Expeditie Uiterwaard!

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta
Expeditie Uiterwaard is een struinexpeditie georganiseerd door Natuur en Milieu Overijssel. De expeditie is onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Bij hoogwater op de IJssel bestaat overstromingsgevaar voor Kampen en Zwolle en het achterland. Om de waterveiligheid in dit gebied te versterken, is het nodig om de IJssel meer ruimte te geven. Daarom wordt het zomerbed tussen de Molenbrug en de Eilandbrug met ongeveer 2 meter verlaagd en wordt het Reevediep aangelegd, een nieuwe zijtak van de IJssel ten zuiden van Kampen richting het Drontermeer. Deze maatregelen zorgen er voor dat bij hoog water de rivier meer ruimte heeft en inwoners uit het gebied beter beschermd zijn tegen overstromingen. Meer informatie over Ruimte voor de Rivier IJsseldelta staat op www.ruimtevoorderivierijsseldelta.nl.

Belangstelling?
Expeditie Uiterwaard vindt plaats in september en oktober 2016 en deelname is kosteloos. Geïnteresseerde basisscholen uit Kampen, IJsselmuiden, Wilsum, Grafhorst, ’s-Heerenhoek,  Kamperveen, Zwolle, Windesheim, Wythmen, kunnen contact opnemen met Natuur en Milieu Overijssel, info@natuurenmilieuoverijssel.nl, 038-4250960.