Stichting Duurzaam Noord Deurningen winnaar Energy Pitch Bio-energiebuurten

24 november 2015

Stichting Duurzaam Noord Deurningen winnaar Energy Pitch Bio-energiebuurten

energy pitch winnaar 2015

Energie uit mestvergisting bij melkveehouders beschikbaar stellen aan de industrie, het zwembad, tuincentra en particulieren, dat  is uitgeroepen als beste plan van de Energy Pitch Bio-energiebuurten uit Overijssel. Dit evenement is georganiseerd door Natuur en Milieu Overijssel en de Initiatieven Makelaardij Overijssel (IM@Overijssel). Stichting Duurzaam Noord Deurningen was één van de drie finalisten die donderdagavond 19 november hun plannen presenteerde aan een vakkundige jury en ging met een ontwikkelbudget van 30.000 euro naar hun buurt terug. Met dit budget, deskundige begeleiding en inzet van netwerken, kunnen zij hun plannen daadwerkelijk gaan realiseren.

Op donderdagavond 19 november organiseerden NMO en IM@Overijssel  een nieuwe editie van de Energy Pitch in Olst. Dit jaar was de Energy Pitch speciaal georganiseerd rondom het thema bio-energie. Buurten, dorpen en gemeenschappen  zijn uitgedaagd om plannen te maken voor een bio-energiebuurt waar bewoners, bedrijven en overheden samen de eigen warmte- en energiebehoefte voor het overgrote deel halen uit lokale biomassa en dit bio-energiesysteem zelfstandig beheren. Van alle inzendingen kregen drie finalisten de kans hun plannen te presenteren voor een vakkundige jury, bestaande uit verschillende experts met een achtergrond in bio-energie  lokale initiatieven en bankfinanciering.

Finalisten
De drie finalisten waren Duurzaam Grafhorst, Stichting Duurzaam Noord Deurningen en de Stichting Duurzaam Heino. Duurzaam Grafhorst wil de restwarmte van de biomassaverbrandingsinstallatie van Van der Weerd Grafhorst via een lokaal warmtedistributienet verspreiden. Dit distributienet zal de kerk, de school en woningen voorzien van warmte geproduceerd met onder andere bermgras. Stichting Duurzaam Noord Deurningen is bezig met decentrale mestvergisting bij melkveehouders. De sprong die zij willen maken is tien extra melkveehouders betrekken bij het project en naast afzetmogelijkheden in de industrie, ook afzet bij het zwembad, tuincentra en particulieren door een lokaal warmtenet. De Stichting Duurzaam Heino wil uit reststromen, zoals snoeihout en maaisel, zowel warmte als elektriciteit opwekken voor het zwembad, de voetbalvereniging en de tafeltennisvereniging door een warmtekrachtkoppelingsinstallatie (wkk).

Winnaar
Aan het eind van de avond koos de jury Stichting Duurzaam Noord Deurningen als winnaar. De drie finalisten zaten heel dicht op elkaar. De doorslaggevende reden was de professionaliteit en de sterke samenwerking tussen ondernemers en bewoners, zowel qua toelevering van mest als qua afname van gas. Stichting Duurzaam Noord Deurningen krijgt 30.000 euro aan ontwikkelbudget, deskundige begeleiding en inzet van kennis en netwerken. Ook de andere twee finalisten gaan niet met lege handen naar huis. Zij ontvingen een ontwikkelbudget van 15.000 euro.

De Energy Pitch Bio-energiebuurten is mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel.