Samen werken aan aardgasvrije wijken: hoe doe je dat?

18 juli 2022

Samen werken aan aardgasvrije wijken: hoe doe je dat?

Wil jij als bewoner jouw rol pakken in de overgang naar aardgasvrij wonen? Of ben je als gemeenteambtenaar bezig met de warmtetransitie? Dan weet je dat een goede samenwerking tussen de gemeente en bewoners cruciaal is. Laat je inspireren en kom naar een van onze bijeenkomsten over De Wij in Aardgasvrij. De volgende bijeenkomst is op 10 november in Roermond. 

Hoe breng je een samenwerking tot stand? Hoe koppel je de warmtetransitie aan andere maatschappelijke uitdagingen? Welke gedragskennis kan jou helpen in het proces? En hoe ziet het financiële plaatje voor de inwoner eruit? Dit soort vragen komen voorbij tijdens de bijeenkomsten.

Interactieve workshops

Per bijeenkomst bieden we naast een keynote spreker vier interactieve workshops aan. Daarmee hopen we jou als bewoner of gemeenteambtenaar te inspireren en de buurt of wijk in beweging te brengen naar aardgasvrij. Goed om te weten: per regio maken we de workshops zoveel mogelijk op maat. Met voorbeelden uit de regio en antwoorden op de vragen die je bij de inschrijving kan stellen.

Schrijf je nu in (verlopen)

Je bent van harte welkom op één van de vier bijeenkomsten bij jou in de buurt. De bijeenkomsten zijn van 13.30 uur tot 16.30 uur.

 • 13 oktober in Groningen
 • 27 oktober in Almelo
 • 3 november in Middelburg
 • 10 november in Roermond

Naast de workshops bieden de bijeenkomsten ruimte om te ontmoeten en te netwerken, in een ongedwongen setting van een borrel én speeddates.

Het programma

We beginnen met een inloop met een broodje en een kleine opening. Hierna is er een keynote door Ferenc van Damme. Vervolgens starten de workshops in twee rondes.

 • Keynote
  Ferenc van Damme van Studio Vers Bestuur (communicatiestrateeg, energetisch therapeut, schrijver, dichter, participatie beleidsontwikkelaar bij Studio Vers Bestuur van de Provincie Overijssel, lid van de expertcommissie Brenninkmeijer (participatie Klimaatbeleid) voor de Tweede Kamer) leidt een vurige inspiratiesessie gebaseerd op overtuigende feiten, onderzoeken en cijfers, inspirerende praktijkervaringen, gezond verstand en werkbare inzichten.

 

Workshops

 • 1. Mede-eigenaarschap? HOE DAN?
  Verdiepende workshop van Ferenc waarin we in gaan op co-creatie tussen bewoners en gemeente. Theoretische, maar vooral praktische kennis van de belevingswerelden van verschillende doelgroepen, zelfinzicht, een realisatie van je eigen rol in een razendsnel ontwikkelende wereld.
 • 2. Sla meer vliegen in één klap
  Maaike Liem van het Kennis en Leerprogramma van Programma Aardgasvrije Wijken, gaat met je aan de slag aan de hand van het schetsboek koppelkansen aardgasvrije wijken. Een praktische benadering van hoe jij zelf aan de slag kunt met koppelkansen in jouw buurt of gemeente.
 • 3. Aan de slag met gedrag
  In deze workshop neemt Bureau Duwtje je mee in hoe je gedragskennis kunt gebruiken om meer mensen in beweging te krijgen om de volgende stap te nemen richting een aardgasvrij huis. Misschien wel het meest onderbelichte én belangrijkste onderwerp in de warmtetransitie.
 • 4. Het financiële plaatje
  Martin Klapwijk van Programma Aardgasvrije Wijken verzorgt een sessie waarin we gaan verkennen hoe je op een goede manier aan de slag kunt met bestaande regelingen en kunt komen tot vernieuwende aanvullende instrumenten.