Rotterdam wordt thuishaven van Klimaatmars op 19 juni

2 mei 2022

Rotterdam wordt thuishaven van Klimaatmars op 19 juni

Het is tijd om in actie te komen voor het klimaat: geen woorden maar daden. Daarom organiseert de Klimaatcrisis Coalitie een Klimaatmars op zondag 19 juni in Rotterdam. De stad met de grootste olie- en kolenhaven van Europa. De Natuur en Milieufederaties moedigen deze mars aan.

De Klimaatmars zal zondag 19 juni om 13:00 uur starten en eindigen op het plein de Binnenrotte voor de Markthal Rotterdam.

Wake-up call

De klimaatcrisis is hier en nu. Hitterecords sneuvelen keer op keer, met als gevolg diepgaande veranderingen voor al het leven op aarde. Hoe vaak moeten wetenschappers nog alarm slaan? Hoeveel waarschuwingen van het klimaatpanel van de VN hebben we nog nodig? De oorlog in Oekraïne is een wake-up call voor ons systeem. Dit is de kans om het verbruik van fossiel af te bouwen en huizen te isoleren.

We kunnen de klimaatcrisis bestrijden en tegelijkertijd iedereen in Nederland en daarbuiten een waardig bestaan geven. Oplossingen liggen er, nu de actie nog. Wij eisen dat het geld niet meer wordt verspild aan vervuilende multinationals, maar dat dit gaat naar mensen die het het hardst nodig hebben.

Waarom Rotterdam?

Op zondag 19 juni gaan we massaal de straat op in Rotterdam voor de eerste klimaatmars sinds de vorming van kabinet Rutte IV. De Klimaatmars in Rotterdam is een vervolg op de Klimaatmars van november vorig jaar waar 40.000 mensen in Amsterdam de straat op gingen om beter klimaatbeleid te eisen. Ook organiseerde de Klimaatcrisis Coalitie in maart 2021 het Klimaatalarm in meer dan 40 steden door heel Nederland.

“In de haven van Rotterdam komen iedere dag ladingen binnen die grote impact hebben op de natuur en op onze toekomst. Tankers vol kolen en olie uit bijvoorbeeld Rusland, maar ook soja en palmolie. Daarom gaan we de straat op. We willen een rechtvaardige toekomst, met meer schone lucht, goed geïsoleerde huizen en zekere banen. We eisen dat alles op alles wordt gezet om de klimaatcrisis aan te pakken. ”

Rotterdammer Vatan Hüzeir van Fossielvrij NL

2 mei 2022

Loze afspraken

Sinds de vorige klimaatacties is er een nieuw kabinet met een klimaatfonds, maar zonder rechtvaardige plannen. Kolencentrales blijven open en deadlines uit de klimaatzaak van Urgenda worden niet gehaald. Nederland staat stil. Ook op de klimaattop in Glasgow werd er internationaal geen doorbraak gerealiseerd. Terwijl de klimaatcrisis aan de orde van de dag is met overstromingen, bosbranden en hongersnoden.

“Fossiele brandstoffen zijn de aanjager van de klimaatcrisis, maar ook van oorlog, conflict en vervuiling. Door een kapot systeem lijken we als samenleving vast te zitten aan fossiele brandstoffen. En zo betalen we mee aan de gruwelijke oorlog van Poetin. Mooie doelstellingen van de overheid zijn niet genoeg, er is actie nodig. Daarom gaan we de straat op. In Rotterdam en vragen we de overheid om door te pakken voor een veilige wereld”, aldus Faiza Oulahsen van Greenpeace, namens de Klimaatcrisis Coalitie. 

Praktische informatie

De Klimaatmars start om 13:00 uur op het plein de Binnenrotte voor de Markthal Rotterdam. De route van de mars zal zo snel mogelijk bekendgemaakt worden. De Klimaatcrisis Coalitie is een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, The Transnational Institute (TNI), Code Rood en DeGoedeZaak en wordt gesteund door meer dan honderd andere maatschappelijke organisaties.

Naar de website van Klimaatmars 2022