Protest tegen grootschalig kappen langs IJssel

28 juli 2015

Protest tegen grootschalig kappen langs IJssel

Natuurgroepen langs de IJssel zijn kritisch op de plannen van Rijkswaterstaat voor een massale kap van het groen in de uiterwaarden. Met het project ‘Stroomlijn’ wil RWS bosschages, struiken, heggen en bomen verwijderen, die in uitzonderlijke gevallen de doorstroming van de rivier zouden afremmen.

De groepen vrezen dat één van de mooiste rivierlandschappen blijvend wordt kapotgemaakt. De GNMF adviseert de natuurgroepen om bij RWS concrete natuurschade te melden.

Tegelijkertijd vindt de GNMF dat Rijkswaterstaat pas op de plaats moet maken, om fundamenteel te onderzoeken hoeveel kap er nu werkelijk nodig is voor de hoogwaterveiligheid. Volgens de GNMf en de lokale groepen heeft de voorgenomen kap maar een marginaal effect op de doorstroming.

Meer kritiek
Het pleidooi van de GNMF word onderschreven door Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, Stichting Behoud IJssellandschap en Stichting Hogenenk. Al eerder gaven Natuurmonumenten en de gemeenten Arnhem, Rheden, Westervoort en Zevenaar aan een denkpauze nodig te vinden, in verband met hun eigen plan voor het ‘Rivierklimaatpark IJsselpoort’.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met GNMF, Alex de Meijer, a.demeijer@gnmf.nl