Nieuw Europees landbouwbeleid blokkeert transitie naar duurzame landbouw

22 oktober 2020

Nieuw Europees landbouwbeleid blokkeert transitie naar duurzame landbouw

Morgen is de eindstemming over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU. Het ziet er slecht uit voor natuur en milieu. Burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide maakte een statement, waarin ze pleiten voor het insluiten van biodiversiteits- en klimaatdoelen in de toekomst van het GLB. Het statement is door meer dan 40 organisaties, waaronder de Natuur en Milieufederaties, ondertekend.

Lees het statement

Geen kans op verduurzaming

Eerder deze week maakte de Europese Commissie nog bekend dat de staat van de natuur in Europa een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Toch blokkeerden het Europees Parlement en de Europese Raad van Landbouwministers vorige week de transitie naar een duurzame landbouw. De landbouwministers en het Europees Parlement in Brussel kwamen overeen dat ook de komende jaren twee derde van het EU landbouwgeld naar intensieve landbouw gaat, zonder dat daar afdoende milieuvoorwaarden aan verbonden worden. Het gaat om honderden miljarden euro’s van belastingbetalers. Met deze regeling blijven de grootste relatieve bedragen naar de grootste bedrijven gaan. De broodnodige vernieuwing en verduurzaming krijgen hierdoor geen kans.

Lees het gezamenlijke bericht hierover van Natuurmonumenten, LandschappenNL, Het Wereld Natuur Fonds, SoortenNL, Milieudefensie, RAVON, FLORON, de Vlinderstichting en Vogelbescherming Nederland.

Laat dit niet gebeuren!

De tijd dringt, maar het is nog niet te laat. Laat daarom je stem horen! Gebruik op social media de hashtag #FutureofCAP en spreek je uit voor een duurzaam en leefbaar Europa.