Minister Blok opent aardehuizen voor huurders in Olst

27 juni 2014

Minister Blok opent aardehuizen voor huurders in Olst

Aardehuizen olstOp 16 juni kregen de aardehuizen in Olst hoog bezoek. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst opende drie huurhuizen van SallandWonen. Het zijn de eerste huizen in de buurt die voor huurders beschikbaar zijn. Daarvoor moesten de bewoners wel zelf meehelpen met de bouw.

In Olst ligt een speciale wijk. Het is een wijk van 23 zogenaamde aardehuizen. Deze huizen zijn zo milieuvriendelijk mogelijk gebouwd. De woningen zijn niet op het riool aangesloten, een rietbed filtert het douchewater en elektriciteit komt van zonnepanelen. De huizen hebben een dikke wand van met aarde gevulde, gestapelde autobanden bedekt met leem en stro. De glazen voorgevel is op het zuiden gericht om de woning met zonlicht te verwarmen.

Op 16 juni opende minister Blok van Wonen en Rijksdienst drie huurhuizen van SallandWonen in deze speciale wijk. De huurders hebben twee jaar lang meegewerkt aan de bouw van hun eigen huis. Iedere bewoner werkte minimaal één dag in de week mee. Ervaring in het bouwen van huizen had niemand, maar er liep altijd een ingehuurde professional op de bouwplaats. Zo ontwikkelde iedere bewoner zijn eigen specialiteit. Ook duizend vrijwilligers werkten mee, waaronder studenten van hogeschool Windesheim.