Linda Bierings van Food4Bees wint Brabantse Pluk van de Petteflet Natuurprijs 2013

8 maart 2013

Linda Bierings van Food4Bees wint Brabantse Pluk van de Petteflet Natuurprijs 2013

Linda Bierings van Food4Bees uit Oirschot wint de Brabantse Pluk van de Petteflet Natuurprijs. Linda is bijenspecialist, imker en mede-initiatiefnemer van de Stichting Food4 Bees. Via de bij streeft deze stichting een bont bloeiend landschap na en roept zij een halt toe aan de verschraling van de natuur en de biodiversiteit. De Brabantse jury heeft grote bewondering voor de frisse manier waarop Food4Bees naar buiten treedt en zich bewust is dat als je in korte tijd resultaat wilt bereiken, je slimme samenwerkingsverbanden moet leggen en zichtbaar moet zijn.

Voor de Pluk van de Petteflet Natuurprijs waren bij de Brabantse Milieufederatie 21 aanmeldingen binnengekomen. De jury, bestaande uit Joline de Weerdt (IVN Zuid-Nederland), Rob van Mierlo (Switch), Frans Ellenbroek (Natuurmuseum Brabant), John Dagevos (Telos) en Nol Verdaasdonk (Brabantse Milieufederatie) was verrast over de diversiteit. Prachtige aanmeldingen kwamen van scholen, groepen, stichtingen en individuen.

Vanuit de 21 aanmeldingen heeft de jury 3 initiatieven genomineerd. Dat waren Stichting Bibliotheek Vierlingsbeek, Marije van der Park van NatuurSUPER en Linda Bierings. Zie voor een overzicht van de aanmeldingen http://www.brabantsemilieufederatie.nl/plukvandepettefletprijs.

Eigenwijs
De keuze was moeilijk maar is uiteindelijk vol overtuiging op Linda Bierings gevallen. Zij zet, net als Pluk een tikkeltje eigenwijs, de bij neer als symbool, met de boodschap: ‘We moeten zorgvuldiger met ons leefmilieu omgaan, want als de bijen er niet meer in kunnen leven, dan gaan wij zeker een onaangename toekomst tegemoet.”

Kennisoverdracht, bewustwording en verbinding staan bij Linda Bierings altijd centraal. Linda weet als geen ander mensen te enthousiasmeren voor de wonderlijke wereld van de (honing)bij. En dat is mooi want: “Iemand die met het ‘bijenvirus’ besmet raakt, gaat vanzelf bewuster naar de natuur kijken én er dus beter voor zorgen.” Naast haar werk voor Food4Bees is Linda de draaiende motor achter de succesvolle imkercursussen van imkersvereniging Oirschot – De Beerzen, de lezingen over natuurlijk imkeren en het maandelijkse imkercafé waar Brabantse imkers kunnen bijbuurten en bijgeschoold worden. Samen met Moody Doodle ontwikkelt Linda, van huis uit drs. Kinder- en Jeugdliteratuur, een eigentijdse digitale imkercursus voor kinderen. Dit project wordt op 25 mei in Amsterdam gelanceerd en is vanaf die datum gratis via internet beschikbaar. Een ander eigenwijs project bevat de ‘zaadbommetjes’. Dat zijn dragers van bloemzaad voor een biodiverse aanplant en valt onder het guerrilla-tuinieren. Maar ook werkt zij aan serieuze zaken door gesprekspartner van ZLTO en NBV (Nederlandse Bijenhoudersvereniging) te zijn inzake de verschraling van het buitengebied. Tevens staat een educatie- en onderszoekscentrum op Landgoed Baest op het program.

Voor de Pluk van de Petteflet Natuurprijs 2013 volgt nu een landelijke verkiezingsronde waarin alle provincies hun winnaar aanmelden. Eind maart kiest een landelijke jury, met onder meer Flip van Duijn, zoon van Annie M.G. Schmidt, drie tot vijf provinciale genomineerden. Na reportages over deze genomineerden in het radioprogramma Vroege Vogels kan het publiek via internet een stem uitbrengen. De landelijke winnaar wordt in april bekend gemaakt in Vroege Vogels. De landelijke ronde betekent voor Food4Bees een kans dat de opschaling die zij nastreeft makkelijker ook buiten Brabant verder kan gaan.

3000 euro
De winnaar van de landelijke prijs krijgt een bedrag van € 3000,- om het idee of project uit te voeren en een set exclusieve litho’s van Fiep Westendorp die de tekeningen maakte van Pluk van de Petteflet. De winnaars van de provinciale voorrondes krijgen het beeldje Pluk Kraanwagen. De Brabantse jury reikt de Pluk van de Pettefletprijs uit tijdens een bijeenkomst van Food4Bees in april. De Brabantse Milieufederatie geeft alle Brabantse inzenders als waardering voor hun inzet voor natuur en landschap een exemplaar van het boek Natuur dichtbij.

De Pluk van de Petteflet Natuur en Landschapsprijs is een initiatief van De Natuur en Milieufederaties en radioprogramma Vroege Vogels. Met de prijs laten de organisatoren zien dat veel mensen in Nederland zich actief inzetten voor de natuur. De prijs is vernoemd naar het boek van Annie M.G. Schmidt, waarin hoofdrolspeler Pluk zich met succes inzet tegen het betegelen van een park in zijn buurt bij de Petteflet. Ook redt hij de zeldzame Krullevaar.