Jongeren in Utrecht gaan tinderen voor het klimaat

4 september 2019

Jongeren in Utrecht gaan tinderen voor het klimaat

In een paar swipes meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie? In twaalf Utrechtse gemeenten kan dat. Deze week ging de campagne Watt Nou! van start waarin de mening van jongeren centraal staat. Via de online tool Swipocratie krijgen zij diverse klimaatdilemma’s voorgelegd én kunnen ze aangeven wat ze willen veranderen aan hun eigen gedrag.

Activerende campagne

Met deze campagne wil de Natuur en Milieufederatie Utrecht samen met provincie Utrecht en de twaalf gemeenten jongeren van 16 tot 25 jaar een stem geven in de discussie over energie en klimaat. Verschillende activerende filmpjes op social media en een postercampagne gaan de jongeren gericht stimuleren om hun mening te geven in de online tool Swipocratie.

Geef jongeren een stem

Jongeren zijn vaak weinig hoorbaar in de discussie rond duurzaamheid, terwijl het vooral over hún toekomst gaat. Veel jongeren hebben wel degelijk een stevige visie, maar die komt pas boven tafel als ze op de juiste manier worden benaderd. Via Swipocratie kunnen ze op een gemakkelijke, snelle en laagdrempelige manier hun mening geven door alleen maar te swipen. Een soort Tinder dus, maar dan met opties tegen klimaatverandering. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de vraag voorgeschoteld: “Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?” En: “Wat heb je liever in jouw gemeente: 10 hectare zonnepanelen in het weiland of 1 grote windmolen?”.

Uitkomsten & Live sessies

De communicatiecampagne gaat de komende tijd in de deelnemende gemeenten van start, met video’s die worden verspreid via Facebook en Instagram en posters in o.a. scholen en bij lokale clubs. Zodra alle resultaten binnen zijn, nodigen de gemeenten jongeren uit voor een bijeenkomst waar zij aan de slag gaan met een concreet plan om de gemeente te voorzien van duurzame energie. De gemeenten nemen dit ‘bod van jongeren’ en de uitkomst van Swipocratie vervolgens mee in het debat rond de energietransitie – de overgang van fossiele naar duurzame energie.

swipocratie campagne Watt Nou