Inspiratie opsnuiven tijdens excursie Saerbeck

28 mei 2014

Inspiratie opsnuiven tijdens excursie Saerbeck

Op vrijdag 16 mei organiseerde Natuur en Milieu Overijssel samen met de Gelderse Natuur en Milieufederatie, Euregio en Eelerwoude een excursie naar Saerbeck. Met 100 Overijsselse en Gelderse energie initiatieven en bestuurders bezochten we dit al volledig energie neutrale dorp net over de grens in Duitsland. Een inspirerend voorbeeld waar we veel geleerd hebben van de bevlogenheid van de burgemeester, de expertise van de projectleider en dat windmolens geruisloos (kunnen) zijn!

De gemeenteraad van Saerbeck heeft in 2009 besloten gebruik te maken van hernieuwbare energie om in 2030 zelfvoorzienend te zijn. Om deze ambitie  te verwezenlijken is een geïntegreerd duurzaam concept ontwikkeld dat bestaat uit 150 individuele maatregelen en drie hoofdprojecten. Sinds 2012 is het energiesysteem eigendom van de gemeente. De Klimakommune  Saerbeck brengt energietransitie, klimaatbescherming en burgerparticipatie in de praktijk. Het betrekken van burgers heeft in Saerbeck zijn vruchten afgeworpen. Zowel door de oprichting van de voorzieningszekerheid als de financiële participatie profiteren de inwoners van de duurzame ontwikkelingen in Saerbeck.

Tijdens de excursie heeft projectleider Guido Wallraven een presentatie gehouden over de ontwikkelingen in Saerbeck. Zijn presentatie vind je hier.