Groene initiatieven uit Overijssel leggen bloemenlint aan door steden

28 april 2016

Groene initiatieven uit Overijssel leggen bloemenlint aan door steden

Kakel & Co Elles Nusman 1
Op vrijdag 22 april legden diverse groene bewonersinitiatieven en basisscholen uit Zwolle, Oldenzaal en Enschede een gezamenlijk bloemenlint aan door de steden. Hiermee helpen zij de bijen die hierdoor beter kunnen overleven. Ook draagt het bij aan bewustwording over bijen in de leefomgeving van bewoners. Het bloemenlint is onderdeel van de Groene Loper.   

Ook al zijn veel mensen bang voor bijen, het zijn eigenlijk hele belangrijke dieren. Ze zorgen niet alleen voor honing, maar bestuiven ook onze landbouwgewassen. Dankzij de bijen kunnen wij bijvoorbeeld aardbeien en appels eten. Maar de bijen hebben het moeilijk omdat er steeds minder voedsel voor hen te vinden is. De oorzaak hiervan is onder andere een tekort aan wilde planten met bloemen waar bijen nectar en stuifmeel kunnen verzamelen. In de landbouw zien we monoculturen en in de steden worden tuinen betegeld. Om de bijen in Zwolle, Oldenzaal en Enschede een handje te helpen, organiseren tientallen groene initiatieven en basisscholen op 22 april de aanleg van een gezamenlijk bloemenlint door de steden.

Bloemenlint
Een bloemenlint is een aaneengeschakelde ketting van tuinen, perken, boomspiegels en braakliggende stukken grond met kleurrijke bloemen waar insecten zoals bijen en vlinders van houden. Hiermee is er in Zwolle, Oldenzaal en Enschede extra voedsel te vinden voor bijen en alle kleurrijke bloemen geven de steden ook een vrolijke uitstraling.

Groene Loper
Het aanleggen van het bloemenlint is één van de activiteiten die groene initiatieven gezamenlijk organiseren onder de paraplu van de Groene Loper. De Groene Loper heeft als missie bewoners en bedrijven te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit, ofwel hun eigen leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond steden.

Natuur en Milieu Overijssel vervult (een deel van) de coördinatie van Groene Loper Zwolle, Groene Loper Oldenzaal en Groene Loper Enschede.

Vogellanden Stichting 4PK 2 Kakel & Co Elles Nusman 1 Diana vd Stouw 5 Diana Terlingen 4 Boer Pelleboer 1