
Zoeken
1 april 2015
Door de uitvoering van het op 17 maart getekende Gelders Energie Akkoord worden de komende vier jaar 2,3 miljard euro in energiebesparing en opwekking van duurzame energie in Gelderland geïnvesteerd. Daarvan wordt tweederde, 1,6 miljard euro, geïnvesteerd door het bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld. De resterende 700 miljoen euro moet komen van de provincie Gelderland. De 700 miljoen euro inzet van de provincie bestaat uit directe financiering (277 miljoen) en revolverende gelden of garantie (445 miljoen). Op de directe investeringen van de provincie zit dus een multiplier van ruim een factor 5.
Dit blijkt uit een doorrekening van het investeringsprogramma van het akkoord, dat vandaag gestuurd is naar de onderhandelaars voor het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Het programma is van essentieel belang voor de Gelderse energietransitie én werkgelegenheid.
Unieke samenwerking
Het Gelders Energie Akkoord is een unieke samenwerking tussen ruim honderd partijen, waaronder 35 gemeenten, 7 omgevingsdiensten, 3 waterschappen, koepelorganisaties van het bedrijfsleven (zoals VNO-NCW Midden, LTO, Bouwend Nederland Oost, UNETO-VNI Oost), 35 lokale duurzame energie organisaties en 14 huurdersverenigingen. Het is voor het eerst dat maatschappelijke organisaties en lokale overheden in volledige samenwerking met het georganiseerde bedrijfsleven een investeringsplan voor energiebesparing en duurzame opwekking concretiseren.
Hoge ambities
Het Gelders Energie Akkoord wil de energietransitie verbreden, versnellen en verdiepen, en de ambities liggen hoog:
Het investeringsplan van het Gelders Energieakkoord is opgesteld door de Gelderse publieke en private sector, mede namens meer dan 100 ondertekenaars. Het plan wordt dinsdag 31 maart verzonden aan de onderhandelende partijen voor het Gelders Coalitieakkoord.