Ga 17 juni mee voor een bezoek aan succesvolle energieprojecten

25 mei 2016

Ga 17 juni mee voor een bezoek aan succesvolle energieprojecten

In Overijssel zijn veel lokale energie-initiatieven en gemeenten druk bezig met energieopwekking. We zien dat veel van die initiatieven nog pionieren en zoeken naar mogelijkheden om groter en rendabeler te worden. De behoefte aan kennis en praktijkervaringen is groot. Geldt dat ook voor uw initiatief of gemeente? Ga dan mee met onze Tour langs Energietoppers. U krijgt een kijkje in de keuken van drie succesvolle energieprojecten: windpark Kloosterlanden, Smart Solar Charging en De Stroomfabriek. Initiatieven kunnen veel van elkaar leren, zowel van elkaars successen als van zaken die minder goed verlopen zijn. Deze dag is dan ook een uitgelezen kans om nieuwe ideeën op te doen, valkuilen te vermijden en nieuwe contacten te leggen.

Windpark Kloosterlanden – Deventer
tour1Windpark Kloosterlanden bestaat uit 2 windmolens, deze produceren samen 9,4 miljoen kWh per jaar. Goed voor het verbruik van 2700 huishoudens. Deventer Energie (25%) en Raedthuys Windenergie (75%) zijn gezamenlijk eigenaar van het windpark. Hoe hebben zij het aangepakt? Wat zijn de succesfactoren en welke rol heeft de gemeente gespeeld? Jan de Vries, directeur van Deventer Energie geeft een toelichting op het proces en deelt zijn ervaringen.

 

Smart Solar Charging – Utrecht
tour2Uniek voor Nederland! In de Utrechtse wijk Lombok wordt gebouwd aan een innovatief energiesysteem bestaande uit zonne-energie, elektrische auto’s en laadpalen. Deze nieuwe laadpaal technologie zorgt voor banen, schone lucht, versnelling van de energietransitie en voorkomt netverzwaring. Er wordt gewerkt aan regionale opschaling. Wie weet binnenkort ook in Overijssel? Robin Berg, initiatiefnemer geeft een toelichting op het systeem en deelt zijn ervaringen.

De Stroomfabriek – Wijk bij Duurstede
tour3De EigenWijkse Energie Coöperatie (2013) heeft inmiddels enkele succesvolle projecten gerealiseerd met zonnepanelen. Paradepaardje is de Stroomfabriek: een voormalige steenfabriek (rijksmonument) gelegen in De Bosscherwaarden. Het dak is voorzien van 500 zonnepanelen, gerealiseerd door participatie van bewoners. Daarnaast is de coöperatie een samenwerking aangegaan met de woningcorporatie. Henk Muis, voorzitter van de EigenWijkse Energie Coöperatie deelt zijn ervaringen en kennis.

 

Programma 17 juni
9.30 uur Verzamelen bij NS station Deventer
9.35 uur Vertrek bus naar carpoolplaats
9.50 uur Verzamelen carpoolplaats A1, Deventer
10.00 uur Windpark Kloosterlanden, een toelichting door Jan de Vries, directeur Deventer Energie
11.15 uur Vertrek naar Utrecht Lombok, lunch in de bus
12.30 uur Smart Solar Charging, een toelichting door Robin Berg
13.45 uur Vertrek naar Wijk bij Duurstede
14.15 uur De Stroomfabriek, Henk Muis, voorzitter van de EigenWijkse Energie Coöperatie leidt ons rond
15.30 uur Vertrek richting Deventer
17.00 uur Aankomst Deventer, via carpoolplaats naar NS-Station.

Praktische informatie
De excursie start bij Windpark Kloosterlanden. Een touringcar brengt u comfortabel langs de drie projecten. Er zijn 2 opstapplaatsen. Voor mensen die met OV komen het NS station Deventer en voor de automobilisten de carpoolplaats langs de A1 bij Deventer (9.45 uur).

Voor wie: lokale energie initiatieven, bestuurders en ambtenaren van gemeenten en provincie
Kosten: € 120,= (incl. lunch) voor overheden en bedrijven, € 75,= voor lokale energie initiatieven
Aanmelden: voor 10 juni via info@natuurenmilieuoverijssel.nl, graag met vermelding van uw naam, organisatie, mail, mobiel telefoonnummer en opstapplaats. Na aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging. LET OP: het aantal plaatsen is beperkt!
Meer info: Loet van der Heijden, (038) 425 09 78 heijden@natuurenmilieuoverijssel.nl

De excursie is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Overijssel. Deze bijdrage is echter niet kostendekkend, vandaar dat een eigen bijdrage wordt gevraagd.

nieuwe energie 2