Daktuin Jacqueline de Booij bijenvriendelijkste tuin

29 augustus 2015

Daktuin Jacqueline de Booij bijenvriendelijkste tuin

winnaars bijentuin

Tien jaar geleden was het nog “een dorre woestijn”. Nu is de daktuin van Jacqueline de Booij op een parkeergarage in de Leeuwarder binnenstad een weelderige bloemen- en plantentuin. Ze won er de verkiezing ‘meest bijvriendelijke tuin van Fryslân’ mee. De verkiezing werd georganiseerd door de Friese Milieu Federatie. In de bijlage Wonen&Co van de Leeuwarder Courant van zaterdag 29 augustus staat een prachtig verhaal over haar geschreven door Ines Jonker en met foto’s van Catrinus van der Veen.

Jacqueline de Booij werd tijdens haar vakantie verrast met de mededeling dat ze de verkiezing ‘meest bijvriendelijke tuin van Fryslân’ gewonnen had. “In de meest absolute zin is mijn tuin natuurlijk niet de bijvriendelijkste. Er zijn genoeg mensen met een veel grotere tuin, maar voor een daktuin is dit niet gek. De gemeente Leeuwarden heeft een paar jaar geleden een onderzoek gedaan naar de bijenstand. Toen bleek dat er meer ‘stepping stones’ voor bijen moesten komen, ofwel bijvriendelijke plekken. Ik verbeeld me maar dat ik daar een bijdrage aan heb geleverd”, lacht De Booij.

Jacqueline die samen met haar vriend 10 jaar in het huis in de Monnikemuurstraat woont, toverde het dak van de parkeergarage om in een bijenoase in de Leeuwarder binnenstad. “Er zijn veel boeken geschreven over gewoon tuinieren, maar niet over dakterrassen. Ik moest het dus zelf uitvinden.”

Het resultaat is oogstrelend.

Van harte gefeliciteerd Jacqueline!

Lees het hele verhaal uit de bijlage Wonen & Co van de Leeuwarder Courant

Winnaar bijentuinwedstrijd Friesland