Bewoners maken samen plannen voor nieuwe inrichting natuurgebied Ommermars

22 februari 2016

Bewoners maken samen plannen voor nieuwe inrichting natuurgebied Ommermars

Het was een drukte van belang afgelopen vrijdagavond in de Kern. Daar vond een  avond plaats voor waarbij inwoners van Ommen samen plannen maakten voor een nieuwe inrichting van het natuurgebied Ommermars. De avond werd georganiseerd door Vereniging voor Natuur en Milieu de Vechtstreek en Natuur en Milieu Overijssel. Voorzitter van De Vechtstreek Hein Kuijper gaf in zijn inleiding aan, dat het niet gaat om ontwikkeling van natuur, maar om een verbetering van de leefomgeving nabij Ommen en dat het een gebied kan worden voor alle Ommenaren en toeristen.  

Adviseurs voor Ommermars
Diverse basisscholen hadden zich eind vorig jaar al over het project gebogen en de winnaars, die de titel ‘Adviseurs van Ommermars’ dragen, waren ook nu aanwezig om hun ideeën ten inspiratie kenbaar te maken. In  leuke presentaties en maquettes lieten ze zien hoe zij  Ommermars graag ingericht zouden willen hebben. Na de presentaties van de kinderen liet Henk Ruiter zien, wat hijzelf en Natuur en Milieu de Vechtstreek voor het gebied in gedachten hebben.

Bewoners maken plannen
Na de pauze was het de beurt aan de bewoners van Ommen om in groepjes creatief plannen te maken. Met veel enthousiasme gingen de deelnemers aan de slag met knip- en plakwerk. Er ontstonden artistieke kunstwerken die door twee leden van elk groepje verduidelijkt werden. Kunstenaar en landschapsarchitect Jeroen van Westen inventariseerde alle ideeën en maakte er een samenvatting van.

Verbinding met omgeving
Ideeën die zowel door de kinderen als door de volwassenen gepresenteerd werden, waren een uitkijktoren, een strandje, hoogteverschillen in het gebied, water en natuurbeleving. De volwassenen keken verder dan alleen de Ommermars en zouden graag verbindingen zien met het Laar, bijvoorbeeld middels een pontje over de Vecht, en tevens wilden ze verbinding met de Dante – een veilige oversteek, over de N34 heen of er onderdoor. Ook is de wens dat de kaarsrechte lijn van het fietspad, dat er nu ligt, omgebogen wordt. Van Westen was het daar mee eens: “Het fietspad moet geen grens zijn tussen noord en zuid, aan beide kanten daarvan moet iets te beleven zijn.”

Een aantal bewoners hebben zich aangemeld voor de werkgroep. Deze werkgroep gaat alle mooie ideeën die er gepresenteerd zijn, combineren in een integraal plan. Vind je het leuk om als bewoners mee te denken over dit plan? Laat dit dan weten aan Alma Streefkerk, 038-4250960, streefkerk@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Foto’s: Dook van Gils

DSC_7623kl DSC_7617kl DSC_7669kl DSC_7679kl