6 tips voor een circulair coalitieakkoord

2 mei 2022

6 tips voor een circulair coalitieakkoord

In Nederland is straks geen gemeentelijk coalitieplan te vinden zonder circulaire economie paragraaf. Althans, als het aan ons ligt natuurlijk. Om gemeenten daarbij te helpen stelden we het document 6 tips voor een circulair coalitieakkoord op, met concrete suggesties.

Corona heeft ons laten zien dat een gezonde samenleving niet goed functioneert zonder lokale en duurzame focus. Er is meer aandacht voor lokaal produceren, mens en milieu in de eigen omgeving. Dit zijn tevens de kernwaarden van de circulaire economie.

Bekijk onze 6 tips

De rol van gemeenten

Gemeenten spelen een bepalende rol in de lokale economie, en maken dus ook het verschil bij de ontwikkeling van de circulaire economie. De maatschappij vraagt er nu om en de mogelijkheden zijn er. In veel lokale verkiezingsprogramma’s was aandacht voor circulaire economie. Nederland heeft op dit moment een unieke kans om samen daadkrachtig te innoveren en ook echt koploper in circulaire economie te worden.

Werk jij nu aan een coalitieakkoord voor jouw gemeente? Wij brengen graag zes concrete mogelijkheden onder de aandacht om als gemeente een echt duurzame, circulaire economie te stimuleren. Het is duidelijk dat we op lokaal niveau weliswaar niet alle knoppen in handen hebben om de economie circulair te maken, maar dat we wél een wezenlijke bijdrage kunnen leveren.

6 tips

  1. Borg de aandacht voor circulaire economie in het college van B&W
  2. Koop circulair in
  3. Bouw en ontwikkel circulair
  4. Ondersteun circulaire ondernemers
  5. Laat grondstoffen die de gemeente produceert zo hoogwaardig mogelijk verwerken
  6. Maak een circulair ambachtscentrum van de milieustraat/gemeentewerf

Lees hier hoe je bovenstaande tips in praktijk brengt.