180 kinderen verkennen de waterrijke IJssel-Vechtdelta

11 april 2016

180 kinderen verkennen de waterrijke IJssel-Vechtdelta

IMG_1175 IMG_1113

De afgelopen weken organiseerde Natuur en Milieu Overijssel samen met boer en boerin Vos uit Genemuiden speciale avontuurlijke expedities door de waterrijke wildernis van de IJssel-Vechtdelta. De groepen 5 t/m 7 van zeven basisscholen uit Genemuiden en Hasselt hadden geluk en mochten mee op expeditie.

Al was het buiten nog best koud en nat, op de boerderij van boer en boerin Vos was de lente duidelijk al begonnen. De leerlingen konden knuffelen met jonge konijntjes, kalfjes, kuikens één van de klassen was zelfs getuige van de geboorte van een lammetje! Naast alle pret met de dieren leerden de kinderen over het leven in de IJssel-Vechtdelta. De boerderij van boer en boerin Vos ligt op de zogenaamde Kampereilanden. Een uitloopgebied waar het overstromingsrisico van water uit het Zwartemeer, Ketelmeer en IJsselmeer hoger ligt dan elders. De boerderij van Vos staat niet op een terp, maar is beschermd door een dijk. Door de klimaatverandering is de kans reëel dat het gebied in de toekomst wel eens zal overstromen. Wat doe je dan met de dieren? Hoeveel dieren moeten er gered worden? Waar gaan ze heen? Wat is het evacuatieplan? Antwoord op deze vragen bespraken de leerlingen met de boer en boerin.

Leven in een delta
Tijdens de expeditie langs het water vonden de leerlingen schelpen, slakkenhuizen, uitwerpselen, veren, braakballen, skeletjes van vogels en een schedel van een reeënjong. Sporen van diverse dieren op en rondom het water. Ook vonden de leerlingen kokkels en strandgapers, echte zoutwaterschelpen. Dit was een mooie aanleiding om te vertellen over de verandering van dit gebied van zoute Zuiderzee naar zoet IJsselmeer. Welke dieren leefden er toen? En welke leven er nu?

De expeditiegids van Natuur en Milieu Overijssel ging met de leerlingen in gesprek over de rivieren en de meren. Waar komt het water vandaan? Waarom kronkelen rivieren? Wat is een meer? Wat is een delta? Hoe kan je jezelf beschermen tegen al het water? En waarom worden de dijken in de omgeving nu verstevigd? Al met al een erg leuke, maar zeker ook leerzame expeditie.

Kinderen meer waterbewust
Vanuit het programma IJssel-Vechtdelta vinden provincie Overijssel, waterschap Drents Overijsselse Delta, Veiligheidsregio IJsselland en de gemeenten Zwartewaterland, Kampen en Zwolle het belangrijk dat inwoners van de IJssel-Vechtdelta meer waterbewust zijn. Met Expeditie Wildernis IJssel-Vechtdelta hebben Natuur en Milieu Overijssel en boer en boerin Vos hier een bijdrage aan geleverd. 180 kinderen hebben genoten van de expeditie, gingen vol verhalen weer naar huis en hebben van alles geleerd over de natuur, de boerderij en het leven in de waterrijke IJssel-Vechtdelta.

Educatie op de boerderij
Boer en boerin Vos bieden al langere tijd educatie aan op hun boerderij in de vorm van schoolreizen, buitenlessen of kinderfeestjes. Heeft u interesse om ook eens een bezoek aan de boerderij te brengen? Neem dan contact op met Henk Vos via h.vos@comveeweb.nl