De Natuur en Milieufederatie Samen voor mooie en duurzame provincies
Menu
Heel Drenthe zoemt: help de bij

Heel Drenthe zoemt: help de bij

Het gaat slecht met de wilde bijen in Drenthe. Oorzaken zijn onder andere het gebrek aan voedsel (nectar uit bloemen), het gebrek aan nestgelegenheid en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Met het samenwerkingsinitiatief ‘Heel Drenthe Zoemt’ wil de Natuur en Milieufederatie Drenthe heel Drenthe weer laten zzzoemen.

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur en de mens, omdat ze zorgen voor bestuiving van veel wilde planten en geteelde gewassen. Zonder de bijen zullen er geen nieuwe vruchten en groenten groeien; zonder bijen bijvoorbeeld geen appels of tomaten.

Bijenkaart

Gelukkig is de situatie voor bijen in Drenthe te verbeteren. Daarom wil de Natuur en Milieufederatie Drenthe bij-vriendelijke initiatieven in de provincie activeren, ondersteunen en verbinden. De bijenkaart maakt zichtbaar waar al inspirerende voorbeelden en resultaten zijn. Maar ook locaties met potentie kunnen op de kaart worden gezet. Zo is het duidelijk waar en wat er mogelijk is. Hier kunt u de bijenkaart bekijken.

Het gebrek aan voedsel voor de wilde bij is te veranderen met een ander, meer bij-vriendelijk groenbeheer. Ook het omzetten van  braakliggende terreinen in bloemweides is goed voor de bij. Particulieren kunnen de bij een zetje in de goede richting geven door een bij-vriendelijke tuin te maken, geen gif te gebruiken en extra nestgelegenheid te maken door het bouwen van een bijenhotel.

Kent u een bij-vriendelijk initiatief of heeft u een idee voor een nieuwe locatie? Kent u een plek in Drenthe dat wel een bij-vriendelijk bloemenmengsel kan gebruiken. Bijvoorbeeld een braakliggende terrein of overhoekjes (stukjes gemeentegrond die door huiseigenaren, huurders of bedrijven worden gebruikt). Of weet u bermen, schouwpaden en openbaar groen te vinden waar een meer bij-vriendelijk beheer mogelijk is? Markeer dan deze op de kaart.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van één van de Natuur en Milieufederaties
Inschrijven
Volg ons via social media en praat mee in onze natuur- en milieudiscussies:
Nationale Postcode Loterij
CBF