Natuur en Milieufederatie Limburg partner in Dubbel Duurzaam Sittard-Geleen

De Natuur en Milieufederatie Limburg is samen met de gemeente en de Stichting Huiszorg het project Dubbel Duurzaam gestart in de gemeente Sittard-Geleen. Het project heeft als doel de woningeigenaren in Sittard-Geleen advies te geven op het gebied van energiebesparing en levensloopbestendigheid. Een financiële bijdrage van de Rabobank Westelijke Mijnstreek en de Provincie Limburg maakt het project mede mogelijk.dubbel duurzaam

Mensen moeten en willen langer in hun eigen woning blijven wonen. Deelnemende woningen worden onderzocht – gescand – op de mogelijkheden voor energiebesparing én het toekomstbestendig maken. De gecombineerde Dubbel Duurzaam aanpak levert een energiezuinige én toekomstbestendigere woning op. Vanaf januari 2015 gaan energie- en zorgcoaches de wijk in om mensen advies op maat te geven.

Hoe werkt het?

,,Alle woningeigenaren in Sittard-Geleen kunnen zich opgeven voor een scan van een zorgcoach of een energiecoach”, vertelt Jelle Vegt, beleidsmedewerker milieu en duurzaamheid bij de Milieufederatie. ,,Of allebei natuurlijk. Voor slechts 35 euro per scan bezoekt een coach de woning om de maatregelen en de kosten per situatie inzichtelijk te maken. De energiecoach let op energiebesparende maatregelen zoals isolatie, ventilatie en verwarming en kijkt naar de mogelijkheden voor spaarlampen en zonnepanelen. De zorgcoach onderzoekt hoe de bewoner langer zelfstandig kan wonen en adviseert over kleine en grote woningaanpassingen, van rookmelders, antislipmatten en handvaten in de badkamer tot bouwkundige oplossingen, zoals het vervangen van een bad door een makkelijke instapdouche. Zo krijgt de bewoner inzicht in een passend pakket aan maatregelen en waar eventueel geld voor kan worden geleend. Dat advies wordt verwerkt in een helder rapport.”

Scherp geprijsd

Dubbel Duurzaam helpt bij het bepalen én bij het betalen van de juiste aanpassingen. Doordat er projectmatig gewerkt wordt, kan de deelnemer aan Dubbel Duurzaam profiteren van scherpe prijzen voor de werkzaamheden. De kleinere maatregelen, zoals spaarlampen, leidingisolatie of drempelhulpen, worden aangebracht door speciale energieteams. Het aanbrengen gebeurt gratis, de materialen worden met korting geleverd door de lokale bouwmarkt.

Voor grotere werkzaamheden volgt, indien de bewoner dat wenst, een tweede bezoek van een Dubbel Duurzaam adviseur. Deze bouwkundig adviseur beoordeelt de behoefte en de situatie nog eens definitief en zorgt voor offertes van lokale gekwalificeerde bedrijven. De adviseur begeleidt ook het offertetraject en is nauw betrokken bij de uitvoering, zodat er kwaliteit wordt geboden.

Mocht een deelnemer aan Dubbel Duurzaam geld willen lenen voor grotere duurzame woningaanpassingen op gebied van energie of zorg, dan kan die terecht bij de gemeente. De gemeente Sittard-Geleen stelt 1 miljoen euro beschikbaar via een Duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Iedereen profiteert

,,Het project Dubbel Duurzaam levert een win-winsituatie op voor het klimaat, de inwoners en de werkgelegenheid in de regio”, aldus gemeentelijk projectmanager Rogier Dieteren. ,,Dubbel Duurzaam verlaagt voor veel mensen de drempel voor goed advies over de juiste maatregelen. Dat levert langere zelfstandigheid op, een lagere energierekening en meer wooncomfort. Ook de lokale aanbieders profiteren van het project en laten in een leer-werktraject een deel van het werk uitvoeren door werkzoekenden.”energiecoach

Ook de coaches worden gezocht onder werkzoekenden met een uitkering. Zij krijgen voor hun adviserend werk vooraf een opleiding en doen tijdens het project ervaring op, waar ze nadien op de arbeidsmarkt van kunnen profiteren. Zo is het project nóg meer dan dubbel duurzaam!

Woont u in Sittard-Geleen én bent u woningeigenaar, dan kunt u een scan aanvragen op de website www.sittard-geleen.nl/dubbelduurzaam.

Rol Milieufederatie in project Dubbel Duurzaam

De Natuur en Milieufederatie Limburg verzorgt de werving, de selectie en de opleiding van de energie- en zorgcoaches en de energieteams, de afhandeling van de energie- en zorgscans, de communicatie en marketing en de ondersteuning bij het projectmanagement. Wilt u ook aan de slag met een gelijksoortig project of met een ander duurzaamheidsproject, informeer dan eens naar de mogelijkheden van ondersteuning door de Natuur en Milieufederatie Limburg.