De Natuur en Milieufederatie Samen voor mooie en duurzame provincies
Menu
Energieservicepunten

Energieservicepunten

De energieservicepunten van de Natuur en Milieufederaties spelen een belangrijke rol bij de uitrol van lokale duurzame energie in provincies. Sinds 2011 ondersteunen wij lokale energie-initiatieven met eerstelijnshulp, het bijbrengen van kennis en het organiseren van contactmomenten. We vervullen een spin-in-het-webfunctie door de initiatieven in contact te brengen met gemeenten, provincies, netbeheerders, woningcorporaties en andere partners. De servicepunten betrekken bestuurders bij de lokale energiebeweging via bijeenkomsten en excursies en door in gesprek te gaan over belangrijke onderwerpen voor de initiatieven.  

500 initiatieven met ruim 75.000 leden en klanten

Initiatief Reggestroom te Overijssel is uitgegroeid tot de grootste lokale energiecoöperatie in Nederland.

“Initiatief Reggestroom te Overijssel is uitgegroeid tot de grootste lokale energiecoöperatie in Nederland”, aldus Wim DIepeveen, initiatiefnemer van Reggestroom.

In elke Nederlandse gemeente heeft zich de laatste twee jaar wel een lokaal energie-initiatief ontpopt. Bewoners willen niet meer afhankelijk zijn van grote bedrijven en overheden en willen met elkaar werken aan een duurzame toekomst voor hun dorp of wijk. Het aantal initiatieven groeide van een kleine honderd naar meer dan vijfhonderd in twee jaar tijd. Een aantal hiervan hebben nog maar enkele leden, maar het merendeel heeft al een ledenbestand van enkele honderden mensen uit de omgeving. De koplopers zitten zelfs al op leden/klantenaantallen van enkele duizenden, waardoor ze kunnen professionaliseren.
Lees meer.

1.800 publieke acties en ruim 5.000 persuitingen

De servicepunten begeleiden de initiatieven één op één, maar organiseren ook het provinciale netwerk waarin ze elkaar en partners kunnen vinden. De individuele begeleiding bestaat onder meer uit intervisie- en begeleidingsgesprekken waarin de visie en missie van de initiatieven wordt besproken, maar waarin ook concrete projecten aan de orde komen. De servicepunten brengen daarnaast de initiatieven individueel in gesprek met experts op het gebied van marketing, financiën, organisatie en techniek.
Lees meer.

Zonnepanelen van het initiatief Pekela Duurzaam te Groningen.

Zonnepanelen gekocht via het initiatief Pekela Duurzaam te Groningen.

Landelijke samenwerking

We doen dit niet alleen, maar werken samen met een groot aantal landelijke, regionale en lokale partijen. Hieronder staan vier trajecten beschreven waarin we samenwerken met landelijke partijen om energie initiatieven te ondersteunen en energiebesparing/duurzame energieopwekking te versnellen.

Kleur uw gemeente groen
De Energiestrijd
De Energiesprong
Buurkracht
Stookjerijk

12 provincies, 12 servicepunten

In elke provincie is er bij de natuur en milieufederatie een Servicepunt Energie Lokaal. Op de kaart hieronder kunt u het Servicepunt in uw provincie vinden om contact met hen op te nemen of om te vinden welke activiteiten er bij u in de buurt georganiseerd worden.

 

Kies een energieservicepunt. Maak hieronder een keuze
De energieservicepunten op de kaart


Provincie naam

Groningen Friesland Drenthe Overijssel Gelderland Limburg Noord Brabant Zeeland Zuid Holland Noord Holland Flevoland Utrecht
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van één van de Natuur en Milieufederaties
Inschrijven
Volg ons via social media en praat mee in onze natuur- en milieudiscussies:
Nationale Postcode Loterij
CBF